De winkel van de toekomst: de circulaire winkel
Duurzaam omgaan met materialen en grondstoffen is voor SNS en de Volksbank N.V. geen keuze meer. Het moet gebeuren. De vraag is alleen: wanneer ga je duurzaam te werk en hoe pak je dat aan. Grondstoffen putten vele malen sneller uit dan dat ze worden aangeleverd of raken gewoonweg op. Slim en anders omgaan met grondstoffen staat dan ook hoog op de kaart.

SNS volgt de principes van de circulaire economie: Reduce, Reuse en Recycle. Complex? Voor Ramon Beenen van het Facilitair Bedrijf is het inmiddels heel normaal en gewoon een kwestie van doen. Enthousiast neemt hij ons mee in zijn dagelijkse uitdaging.

Het ontstaan van de circulaire winkel

SNS opende op 26 januari 2016 in Zoetermeer de eerste circulaire SNS Winkel. In deze winkel zijn de gebruikte materialen geschikt voor recycling en gaan zij door de flexibiliteit van de inrichting langer mee dan gebruikelijk. In de nabije toekomst wil SNS alle nieuwe winkels volgens dit principe bouwen. We moeten echter ook nog onze bestaande voorraad aan materialen opmaken, want weggooien is geen optie.

Anno 2017 kent SNS al meerdere circulaire winkels. “Met het optuigen van een nieuwe winkel leren we elke keer weer bij. Continu verbeteringen aanbrengen is een dagelijks proces voor ons. Met de start in Zoetermeer zaten we voor 60% op een circulaire inrichting. We streven ernaar om dit percentage telkens te verhogen met de volgende nieuwe winkel. We stellen onszelf concrete doelstellingen en daar houden we ons ook aan”, aldus Ramon Beenen, Technisch Manager van het Facilitair Bedrijf.

circulaire winkel SNS
circulaire winkel SNS

De gedachte achter de circulaire winkel

“Het uitgangspunt van de circulaire winkel is dat we voor 90% de winkel kunnen ‘oppakken’ en ergens anders kunnen neerzetten. We gebruiken weinig fossiele grondstoffen, gaan voor maximale levensduur van middelen en een volledig duurzaam hergebruik.” In plaats van het weggooien van materiaal hergebruiken we het. Dat verlengt de levensduur van de inrichting. “Bijkomend voordeel is de flexibiliteit. Denk aan het meenemen van een mobiel toilet of een keukenblok. Natuurlijk vervangen we niets wat goed is, we kijken per winkel wat nodig is om de inrichting zo duurzaam mogelijk te maken.”

Minder belasting van de aarde door duurzame materialen

Met duurzamere winkels streeft SNS naar minder belasting van onze aardbol. Dit zie je terug in de grondstoffen die we gebruiken en de flexibele bouwmethode. “Dit gaat verder dan het reduceren of afstand doen van materialen zoals kunststof en metaal of het inkopen van groene energie. Dat doen we al jaren”, vertelt Ramon. “We kiezen voor gerecyclede materialen. Wat te denken van gordijnen van petflessen, tafelpoten van kartonnen verzendkokers, folderbakjes van gerecycled karton, verplaatsbare tapijttegels en plafonds.” Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe geplant. Ook ledverlichting mag niet ontbreken.

circulaire winkel SNS
circulaire winkel SNS

Wat kunnen we nog meer doen?

Ramon: ”Het gebruik van eerlijke materialen en hergebruik van duurzame grondstoffen zit bij ons inmiddels in de genen. We blijven onszelf (creatief) uitdagen. Wat kunnen we nog meer verzinnen in ons streven naar maximale duurzaamheid? We denken aan het plaatsen van moswanden die de luchthuishouding verbeteren, het gebruiken van tweedehands meubels en gerecyclede grondstoffen voor armaturen. Denk ook aan PCM-materialen (Phase Change Materials). Deze zorgen voor een betere beheersbaarheid van het klimaat en verlagen het energieverbruik door opname en afgifte van warmte of kou.”

Green Deal convenant

SNS is aangesloten bij Green Deal en heeft een convenant getekend waaruit een aantal pilots zijn voortgekomen, waaronder de circulaire winkel. “We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn al een eind op weg. De aansluiting bij Green Deal maakt het voor ons mogelijk om een voorbeeldfunctie te vervullen op circulair gebied. Onze expertise en ervaringen delen we dan ook graag met andere partijen die duurzaam willen ondernemen. We hebben een voortrekkersrol in het bestendig en impactvol verbeteren van de leefomgeving, nu en in de toekomst”, aldus Ramon.

Ramon Beenen - Technisch Manager Facilitair Bedrijf, de Volksbank N.V.Ramon Beenen
Technisch Manager Facilitair Bedrijf, de Volksbank N.V.

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.