SNS franchisenemer Richard Blaauw
Het was ergens op een vrijdagmiddag. Ik kwam net uit een gesprek met een interessante ondernemer, een klant van mijn voormalige werkgever. Iemand met een onbekend nummer had een bericht achtergelaten op mijn voicemail. Nieuwsgierig als ik ben, luisterde ik meteen het bericht af.

Het was Floortje Otten. Ik kende haar niet, maar ze had een vriendelijk bericht ingesproken en ze vroeg mij om haar terug te bellen. Ze had een interessant voorstel om voor mezelf te beginnen? Iets met ‘SNS Bank’, ‘franchisenemer’, ‘eigen baas’, ‘local hero’… Diezelfde middag heb ik haar teruggebeld en wat bleek? Ze had mijn profiel gelezen op LinkedIn en wilde graag met me in gesprek over wie ik was, wat ik kon en wat mijn ambities waren. Stond ik eventueel open voor het zelfstandig ondernemerschap?

Kennismakingsafspraak

Ehhhh….ja, dat leek me zeker wel wat. Hoe wist zij dat nu? Nadat we een kennismakingsafspraak hadden gepland, ging ik met heel veel vragen het weekend in. Internet is tegenwoordig een groot voordeel. Google je ‘SNS’ in combinatie met ‘Franchise’, dan kun je zo een paar uur vooruit met alles wat je tegenkomt. Daar heb ik dat weekend dan ook veel tijd ingestoken.

Na een goed gesprek met Floortje in Zwolle bleef ik enthousiast. Gelukkig gold dat ook voor haar. Vanaf dat moment is de ‘bal’ gaan rollen.

Wat komt er bij kijken als je franchisenemer wilt worden van een SNS Winkel?

Allereerst komt er heel veel informatie op je af en zijn er ‘verplichte’ zaken die je moet regelen. Een Verklaring Omtrent Gedrag, diploma’s, een update van je CV en een concept verdienmodel beoordelen en invullen. Vervolgens blijkt dat je een map vol met diploma’s hebt, maar dat er toch hier en daar iets ontbreekt of moet worden aangevuld. Dus meldde ik mij via internet aan bij een opleider voor de financiële wereld om zo snel mogelijk nog een viertal diploma’s te halen. Het was een heftig zomertje in 2014!

Begin van het derde kwartaal waren alle (dacht ik) diploma’s gelukkig binnen. Ik had mijn businessplan in concept klaar en het assessment met succes afgerond. Als sluitstuk moest ik een presentatie houden voor de hoofddirectie van SNS in Utrecht. Eind september vond dit plaats en kreeg ik de handen op elkaar. Ik werd franchisenemer SNS Haren (Groningen)!

En dan van start….

Vanaf de oprichting van je eigen BV wordt het natuurlijk echt serieus. Je bent dan ondernemer. Een startende ondernemer. Wat komt er dan allemaal op je af? Heel veel kan ik vertellen. Onder meer statuten, de managementovereenkomst, een accountant, de AFM-vergunning, Kifid-registratie en het inrichten van je eigen administratie.

Dan volgen bijeenkomsten en interne opleidingen van SNS, overlegmomenten met mijn formulemanager en de planning van de opening van mijn winkel. “Weet je al een datum wanneer je los wilt in Haren?” “Heb je al personeel aangenomen?” “Je moet nog even je Wft PE-Schade zakelijk halen voor de AFM-vergunning.” Het was een roerig voorjaar in 2015.

Als startende ondernemer komt er heel veel op je af. Iedereen wil wat van je en je moet heel veel keuzes maken. Ik heb geleerd om goede keuzes te maken én prioriteiten te stellen. Wat moet ik echt wanneer af hebben? Verder heb ik een aantal mensen om me heen verzameld die me met raad en daad bijstaan. Mensen die mij kennen als persoon en die me een spiegel kunnen voorhouden en eerlijk tegen me zijn. Wat kun je wel, wat kun je niet of waar ben je minder goed in? Want zeker als startende ondernemer moet je van alle markten thuis zijn en heb je veel verschillende petten op. Ik ben een enorme ervaring rijker en leer nog elke dag bij. Met plezier!

SNS franchisenemer Richard BlaauwRichard Blaauw
SNS Winkel Haren Gn.

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.