SNS Winkel Echt van SNS franchisenemer Winfried Hamacher
Mijn naam is Winfried Hamacher, 58 jaar en ‘gepokt en gemazeld’ in de financiële wereld. Sinds 2010 franchisenemer voor SNS in het mooie Echt en omgeving, ‘Het Smalste stukje Nederland’. Samen met mijn team adviseren wij onze klanten over diensten en producten van SNS, Heel Normaal.

Zeker zo normaal is het dat de franchisenemer en zijn team actief betrokken zijn bij de omgeving waarin zij werken. Onze SNS winkel ligt in het winkelcentrum van Echt aan het Ursulinenplein. We worden omringd door winkeliers die dagelijks hard moeten knokken voor hun bestaan in tijden dat webshops als paddenstoelen uit de grond schieten. Het gevolg is dat het winkelende publiek de afgelopen jaren fors is afgenomen.

Menige winkel heeft de deuren al moeten sluiten, de leegstand in ons centrum neemt almaar toe. Dat is niet alleen een zorg van de winkeliers, maar ook een zorg van mij als SNS franchisenemer. Graag deel ik die zorg met mijn mede-ondernemers. Ik deel die zorg niet alleen, ik ben ook actief bezig om te proberen het winkelcentrum weer aantrekkelijk te maken en te houden voor ons publiek.

Overleg met partijen

Ik ben bestuurslid van ondernemersvereniging Winkelhart Echt en een paar jaren geleden hebben wij het initiatief genomen om een driehoeksoverleg te starten met de gemeente en de vastgoedeigenaren. We hebben dit gedaan omdat we ervan overtuigd zijn dat samenwerken de enige manier is om het tij van almaar toenemende leegstand en teruglopend winkelpubliek te keren.

Een samenwerking die er inmiddels in heeft geresulteerd dat de huidige situatie van het winkelcentrum in beeld is gebracht. Op de onderdelen kwaliteit en samenwerking is het winkelcentrum tegen het licht gehouden. Dat was behoorlijk schrikken. Het is niet één minuut voor twaalf, maar vijf over twaalf. De hoogste tijd om fors in actie te komen.

Broodnodige verbeteringen

Wij hebben daarom ‘De Nieuwe WinkelStraat’ ingeschakeld om ons te helpen bij het opstellen van plannen om de broodnodige verbeteringen in gang te zetten. ‘De Nieuwe WinkelStraat’ is een landelijk initiatief van de overheid, alle brancheverenigingen en nog een aantal belanghebbenden die tot doel heeft winkelcentra ‘klaar te stomen’ voor de toekomst.

Een mooi voorbeeld is Haaksbergen, waar na het vreselijke ongeluk met de monstertruck, het winkelcentrum volstrekt gemeden werd door het publiek. Na inschakeling van ‘De Nieuwe WinkelStraat’ en met hulp van een paar ondernemers die bereid waren om de schouders eronder te zetten, begint het winkelcentrum van Haaksbergen weer op te bloeien.

De plannen zijn klaar

Echt heeft nu plannen klaarliggen op het terrein van structuur (bv. Centrummanagement), ondernemersfonds (bv. BIZ), evenementen en communicatie. Maar ook plannen om het winkelcentrum compacter te maken rondom een aantal markante, historische gebouwen. Dat zijn plannen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn. Zeker als het winkelverplaatsingen en wijzigingen van het bestemmingsplan betreft. Een boeiend en interessant proces en van levensbelang voor Echt en omgeving.

Met zijn allen er tegenaan

De plannen zijn er. Nu nog het commitment van alle ondernemers en vastgoedeigenaren. Donderdag 1 december was het D-day. Alle ondernemers en vastgoedeigenaren van het winkelcentrum in Echt werden geïnformeerd over de plannen. En dat niet alleen. Wat nog veel belangrijker is, ze werden gevraagd om actief deel te nemen aan de uitvoering van de plannen door letterlijk de handjes uit de mouwen te steken en een extra financiële bijdrage te leveren voor de realisatie. Gevraagd werd een handtekening van elke individuele ondernemer en vastgoedeigenaar.

Spannend, spannend, want leer mij de ‘middenstander’ kennen! Warme intenties uitspreken tijdens de bijeenkomsten, maar zodra de winkeldeur is dicht getrokken dan is het toch vaak ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. De ondernemers van Echt kunnen zich dat echt niet meer permitteren. Het is nu of nooit, de dood of de gladiolen. Ik ben ervan overtuigd dat de ondernemers en vastgoedeigenaren de noodzaak inzien en in actie komen.

Ik zal als SNS franchisenemer en meer dan betrokken ondernemer in ‘Het Smalste stukje Nederland’ er in ieder geval alles aan doen om mijn collega-ondernemers over de streep te trekken. Heel Normaal.

SNS franchisenemer Winfried HamacherWinfried Hamacher
SNS Winkel Echt

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.