Opening SNS Winkel Raalte - SNS franchisenemer Gerard Zomer en Bennie Jolink van Normaal
Mensen vragen mij regelmatig wat het betekent om ondernemer te zijn. Een eigen zaak voor eigen rekening en eigen risico, dat doe je toch niet zomaar? Ik ben Gerard Zomer, ruim 7 jaar als franchisenemer bij SNS actief en heb inmiddels winkels in Vriezenveen, Nijverdal en Raalte.

Een van de hoogtepunten tot nu toe was de opening van de winkel uit Raalte, die door niemand minder dan onze verpersoonlijking van de Normaal-campagne is gedaan: Bennie Jolink! Mijn 5 jarig jubileum heb ik al enige tijd achter de rug. Op naar het 10-jarig jubileum, maar eerst maak ik graag gebruik om in deze blog tijd te nemen voor wat zelfreflectie.

Crisis?

Ook aan ons is de crisis niet ongemerkt voorbij gegaan. In die periode heb ik SNS mogen meemaken als een betrouwbare partner. Want elkaar vasthouden in goede tijden is niet zo moeilijk. Maar juist als het wat minder gaat, leer je elkaar kennen. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik heb ervaren dat SNS naast me is blijven staan als franchisegever.

Zie ik mezelf als een geboren verkoper?

Nee, niet echt. Er zijn mensen die zand kunnen verkopen in de woestijn, maar ik denk dat de klant daar op lange termijn niets aan heeft en nooit meer bij je terugkomt. Omdat het mijn ambitie is om dit tot mijn pensioen te doen en ik afhankelijk ben van goede referenties van bestaande klanten, lijkt me dat niet een hele goede eigenschap in onze branche. Doe ik alles voor het beste financiële resultaat? Nee, want dat kan wel eens niet in het belang zijn van de klant en dus ook niet in mijn belang. Als de relatie met de klant beter wordt of blijft met het op een na beste resultaat voor mijn winkel, dan ga ik daarvoor.

Vind ik normaal doen al gek genoeg?

Ja, inderdaad! In deze wereld waarin er steeds meer extreme dingen nodig zijn om je blijkbaar te kunnen of willen onderscheiden, is mijn overtuiging dat je dan steeds verder verwijderd raakt van de klanten die we willen bedienen. Het hardste schreeuwen dat je de beste en voordeligste bent voor de klant werkt niet. Je zult dat moeten laten zien door er voor de klant te zijn en minimaal te blijven doen wat er van ons verwacht wordt, maar nog liever door 1 stap verder te gaan. Daarbij gaan we wel uit van een volwassen en eerlijke relatie met de klant.

Ook van de klant mag je bepaalde zaken verwachten en als daaraan niet voldaan wordt, moeten we ook kunnen concluderen dat deze specifieke klant wellicht niet bij ons past. Dat kost tijd, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Ook direct en volmondig toegeven als er een fout is gemaakt en samen naar een oplossing zoeken, maakt daar onderdeel van uit.

Goed geluisterd

SNS heeft met haar huidige visie naar mijn mening goed geluisterd naar de behoefte van de klant en ook geleerd van de bankencrisis. Alle banken riepen in koor dat ze het contact met de klant waren kwijtgeraakt en dat ze weer naar de klant zouden gaan luisteren en dichter naar de klant toe zouden gaan. Volgens mij is SNS de enige die dat daadwerkelijk heeft gedaan. Onder andere door juist meer winkels te openen terwijl de andere banken, ondanks de mooie woorden, zich steeds verder terugtrekken.

Ben ik bereid eerst te willen zaaien en dan te oogsten?

Er moet een goede balans zijn: je kunt niet blijven zaaien en daardoor vergeten te oogsten, maar je kunt ook niet oogsten zonder te hebben gezaaid. Gelukkig zijn daarvoor allerlei hulpmiddelen beschikbaar en daar maken we graag gebruik van. Denk hierbij aan een sterk merk en ondersteuning. Een van de mooie kanten aan de SNS franchiseformule vind ik dat je, uiteraard binnen bepaalde grenzen, je team zelf kan samenstellen en de invulling mag kiezen die het beste bij je past. Je hebt een grote mate van vrijheid als eigen ondernemer en franchisenemer bij SNS.

Ik ben best trots op wat ik door de jaren heen heb opgebouwd en wel samen met mijn mensen. In het bijzonder omarm ik de goede relaties die ik door de jaren heen heb omgebouwd in mijn lokale gemeenschap. Geen eenmalige ontmoetingen maar duurzame relaties, met Internetcursussen, aanwezig zijn op lokale evenementen voor goede doelen en ludieke acties. Bij ons eindigt een hypotheekrelatie niet bij de notaris, maar begint daar pas.

Het jaar 2017 in

Na een moment van zelfreflectie, wie ik ben, waar ik nu sta en waar ik voor ga, gaan we nu weer fijn aan de slag. Het nieuwe jaar in, met nieuwe energie, met mijn waardevolle team. We hebben mooie plannen gemaakt voor 2017. Als we de 7 magere jaren nu gehad hebben, dan belooft dat wat voor de toekomst!

SNS franchisenemer Gerard ZomerGerard Zomer
SNS Winkels Vriezenveen, Nijverdal en Raalte

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.