SNS franchisenemer Menno Selles
Menno Selles is nu twee jaar franchisenemer van de SNS Winkels in Harderwijk en Dronten. Daarvoor heeft hij zes jaar gewerkt als franchisenemer in een andere formule. Het ontbreken van warmte en betrokkenheid daar was voor hem het belangrijkste argument om naar SNS over te stappen. Menno woont vlakbij zijn marktgebied in het landelijke Oldebroek. Lekker rustig? Met een vrouw die werkt in de zorg, drie kinderen en een hele dierentuin met kippen, honden, poezen, schapen, een paard en honderden vogeltjes is er altijd genoeg reuring in de tent. Inmiddels is hij erin geslaagd het naar eigen zeggen gezelligste team van Nederland neer te zetten en groeit hij harder dan zijn meest ambitieuze scenario. Hoe hij dat doet? Franchi’s ging op zoek naar zijn geheim.

Een warme band

“Ik heb het bij SNS Franchise nog meer naar mijn zin dan ik had verwacht. Hoe dat komt? Al vanaf dag één voel ik dat er in de formule echt wordt samengewerkt. Er is een warme band. Ook tussen het hoofdkantoor in Utrecht en de franchisenemers. Een mentaliteit van ‘Utrecht tegen ons’ bestaat hier niet. We delen in elkaars succes. Wat goed is voor ons, is goed voor SNS en andersom. Zo met elkaar omgaan is heel mooi. Wat voor mij ook een verademing is, is de breedte van het dienstenpakket.”

“Dit is echt een formule voor mensen die houden van ondernemen en commercieel bezig zijn. In tegenstelling tot andere formules waar je alleen hypotheken hebt of verzekeringen, zijn wij een relatiegedreven bank met aan de basis de betaal- en spaarrekeningen. Bij SNS zien we de klant na het afsluiten van een hypotheek ook voor andere financiële behoeften terug. Hierdoor krijg je een veel nauwere band met je klanten en dat vind ik heel belangrijk. Ook voor mezelf. Want ik krijg energie van menselijk contact.”

Het gezelligste team

“Voor mij is het dan ook een echt pluspunt dat ik hier werk in een team. In de vorige formule werkte ik alleen, wat toch minder bij mij past. Momenteel werken in mijn winkels zeven adviseurs. Ik ben supertrots op mijn team. Voor mij is het pure logica dat je eerst zorgt dat je het gezelligste team hebt, om daarna samen ook het beste team te worden. Mensen moeten bij je willen werken.

Menno Selles - SNS Franchise
Dat zei mijn moeder vroeger al, toen we met ons familiebedrijf actief waren in de automobielbranche. Tegenwoordig is dat dubbel zo belangrijk. Het vinden van goed personeel is lastig en het inwerken tijdrovend. Die energie kun je beter steken in het behouden van je medewerkers. Daar kun je creatief mee omgaan.”

De klant en de portemonnee

“Medewerkers moeten, behalve het naar hun zin hebben, ook kunnen delen in het succes. Daarom heb ik een creatieve bonusregeling bedacht die berust op twee simpele principes: de klant en de portemonnee. Scoren we boven target op klanttevredenheid en verdienen we meer, dan deelt iedereen maandelijks mee in de winst. Boter bij de vis dus. En als we een heel jaar lang boven onze doelstellingen hebben gewerkt, dan gaan we er met zijn allen een weekend tussenuit. Het eerste jaar naar Brussel, vervolgens naar Dublin, en als alles goed gaat zitten we binnenkort in Edinburgh in Schotland! Zo leren we elkaar nog beter kennen.

Ook het probleem van het werken op zaterdag heb ik grotendeels opgelost door twee studenten van de hogeschool in te schakelen. Zij werken naast hun studie maar wat graag op zaterdag in de zaak en ze mogen hier ook hun stage doen. Ik heb slecht één voorwaarde. Als ze na het afstuderen de grote wereld ingaan, dan regelen ze voor mij een opvolger. Dat werkt. Onlangs stuurde een van de vorige studentmedewerkers een kaartje vanuit Mexico met daarop: aan het gezelligste team van SNS!”

Over groei en nieuwe kunstjes

“Mijn team is enorm betrokken bij de zaak en dat zien we terug in de resultaten. De groei die we realiseren is echt boven verwachting hoog. Nu hebben we door de rentedalingen wel een
hectische periode achter de rug. Mijn meest ambitieuze begroting kon de prullenbak in, want die overschreden we met 200%. Momenteel draaien we weer op een normaal schema en gaan we binnenkort werk maken van de zakelijke propositie.

Nieuwe producten voor een nieuwe markt betekent weer nieuwe kansen. Maar eerst moeten we het kunstje onder de knie krijgen. Dat is leuk. Ik besteed sowieso veel aandacht aan de kennis van mijn medewerkers. Ik geef zelf hypotheekles aan mijn persoonlijk adviseurs. Ze kunnen mij heel goed ondersteunen bij de lopende dossiers, maar dan moeten ze er wel kaas van hebben gegeten. Ze zijn echt enthousiast. Eén van hen gaat binnenkort zelfs de opleiding Wft-hypotheken afronden. De ander toont interesse in de zakelijke markt. We zijn nu dus lekker op weg om ook het beste team te worden!”

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.