Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - SNS Franchise
Maatschappelijke betrokkenheid betekent voor mij dat ik als ondernemer met mijn winkels en medewerkers wil werken op een manier die door de maatschappij verantwoord gevonden wordt. Maar naast het ‘werken’ wil ik met mijn team ook toegevoegde waarde leveren binnen de gemeenschap in mijn verkoopgebieden.

Wie zijn blik verruimt, ziet meer

Ik hecht hier veel waarde aan, aangezien ik zelf heb mogen ervaren hoe je soms met simpele dingen een ander kunt helpen. Ik zeg wel eens: “Wie zijn blik verruimt, ziet meer”. Ons Manifest heb ik daarom ook omarmd en in bijna ieder gesprek komt onze missie naar voren. Ik steek graag tijd en energie in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). En dit geldt ook voor mijn team. Maar waar kies je dan voor en waarvoor niet?

Actieve bijdrage

Geld geven is heel simpel, maar geeft mij het gevoel iets af te kopen. Ik kijk liever naar een aantal projecten waar we actief aan kunnen bijdragen. Al noem ik het liever geen projecten, maar zie ik het meer als een kernactiviteit van mijn bedrijf. Natuurlijk kost dit ook tijd en geld, maar het levert naast de teamprestatie ook goodwill en naamsbekendheid op. Uiteraard maken we bewuste keuzes in de projecten die we doen.

Projecten maatschappelijk verantwoord ondernemen

MVO is iets wat zich bij mij door de jaren heen heeft ontwikkeld. Ik ben zelf ooit begonnen als vrijwilliger bij een groot sportevenement. Vervolgens rol je als vrijwilliger van het ene bestuur in het andere en ben je ineens onderdeel van een groot netwerk. Ik ben zelf actief geweest in meerdere projecten, zoals een fietstocht vanuit Groningen naar Kristiansand in Noorwegen (opbrengst €45.000,00 voor St. Opkikker en Right to Play). Ik heb een Opkikkerdag meegedraaid als vrijwilliger en heb met een groep ondernemers twee klaslokalen gebouwd voor een primary school/tehuis in Tanzania (St. Florentina Foundation).

Jan Wigchers - Franchisenemer SNS Winkels Assen en Hoogeveen
Ook was ik de initiator voor een geld inzamelingsactie in mijn dorp (Alpe d’Huzes en was vanuit de Ronde Tafel betrokken bij diverse serviceprojecten. Momenteel ben ik nog actief als bedrijfscoach bij Jong Ondernemen (Drenthe College) en als gastdocent op de Hanze Hogeschool in Groningen. Ook kennisoverdracht is een vorm van bijdragen aan de toekomst. Daarnaast zorgt het voor (ver)binding met een doelgroep die wij op termijn nog hard nodig hebben.

MVO-Platform en het Asser Scheepskoor

Ik heb de lijn van maatschappelijke betrokkenheid vanuit privé doorgetrokken naar SNS. Als SNS in Assen zijn we lid geworden van AssenvoorAssen, een stichting die het maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleert in en rond de gemeente. Om dit te bereiken worden ondernemers, bedrijven en organisaties met elkaar verbonden in het MVO-Platform. Zo creëren we gezamenlijk een sociaal netwerk waarbinnen concrete stappen worden gezet voor het bevorderen van een vitale en sociale omgeving. Dit sluit uiteraard goed aan bij ons Manifest. Daarbovenop doen wij positieve ervaring op met het ontplooien van activiteiten en in het verbinden van verschillende partijen.

Zo komt het dat SNS in Assen al sinds 2016 samenwerkt met het Asser scheepskoor ‘Bij nacht en ontij’. In 2016 hebben we samen twee middagen verzorgd in verzorgingstehuizen. Het scheepskoor zong oude liederen met de bewoners en wij schonken koffie, thee en deelden gebak uit. In beide verzorgingstehuizen waren ze zeer verheugd met ons initiatief, vooral de bewoners en hun kinderen. Op 18 mei is het koor weer opgetreden in twee verzorgingstehuizen in Assen en Hoogeveen. Het is een begin, maar dit moet er ook zijn om ergens te komen!

Een duidelijk doel voor ogen

In mijn winkels gaan we meer en meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mijn uitgangspunt is het Manifest, maar daarnaast zullen we ook invulling geven aan de triple P’s (People, Planet, Profit). Het zal een wezenlijk onderdeel worden van mijn jaarplan. Net als bij commerciële doelen geldt: “Het probleem van geen doel hebben, is dat je je hele leven heen en weer kunt rennen zonder te scoren” (Bill Copeland). Dat geldt niet voor mij en mijn team: wij hebben een duidelijk doel en zetten ons daar dagelijks voor in.

Jan Wigchers - SNS franchisenemerJan Wigchers
SNS Winkels Assen en Hoogeveen

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.