Franchise Specialist SNS - Peter Kuindersma
Mijn naam is Peter Kuindersma en ik werk als franchise specialist bij SNS. Als franchise specialist ben ik de schakel tussen het hoofdkantoor en een kandidaat franchisenemer in de periode tussen de eerste kennismakingsgesprekken en de winkelopening. Dit traject duurt meestal negen tot twaalf maanden. Dat lijkt lang, maar mijn ervaring is dat de tijd vliegt.

Ik werk nu al vier jaar voor SNS en heb hiervoor zelf als franchiseondernemer gewerkt. Ik weet dus hoe het voelt om zelfstandig ondernemer te zijn en een aantal vestigingen te runnen. Deze achtergrond helpt mij in mijn contacten met franchisenemers. Ik werk vanuit huis en vanuit Utrecht en bezoek vaak toekomstige en bestaande franchisenemers op locatie.

Niet over een nacht ijs

Bij het acquireren van nieuwe franchisenemers gaan we niet over een nacht ijs. Het is voor de betrokken kandidaat vaak een hele spannende keuze. Meestal hebben kandidaten een achtergrond in een loondienstbaan. En kunnen ze mijn hulp gebruiken om weloverwogen de voordelen en de risico’s in kaart te brengen van het starten met een eigen zaak. Hierbij spiegelen we zaken niet mooier voor dan ze zijn, want daar is op termijn niemand bij gebaat.

Na de nodige checks en assessments is het de bedoeling dat er een businessplan op tafel komt te liggen. Als franchise specialist help ik hierbij. Het is een belangrijk onderdeel van de functie. Er moet flink gerekend worden. Bij SNS beschikken we over data die als input dienen. We hebben gegevens over de markt, het aantal huidige klanten, het aantal doelgroephuishoudens en de hoeveelheid spaargeld in een bepaald marktgebied. Allemaal indicatoren die helpen om het klantpotentieel in kaart te brengen. Het hele traject wordt uiteindelijk afgesloten met een presentatie van de businesscase aan de directie.

Veel voldoening

Natuurlijk hebben we geen glazen bol. Daarom geeft het extra veel voldoening als na enkele jaren blijkt dat de plannen uitkomen. Het klinkt misschien gek, maar het is fijn om te zien dat ‘je kinderen’ het goed doen. Hoewel ik na de start niet meer de begeleider van de franchisenemer bent, houd ik wel contact. Het is fijn en leerzaam om af en toe bij te praten en te sparren. Zo houd ik feeling met de uitdagingen, obstakels en kansen in de praktijk. Informatie die ik weer deel met anderen.

Elke vijf jaar is er een officieel moment om samen om tafel te gaan. Dan gaan we evalueren en bespreken we een contractverlenging. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat de situatie na verloop van tijd niet zo rooskleurig is. Ook dan ben ik betrokken. Het kan immers leiden tot het afscheid nemen van een franchisenemer. Gelukkig kan dat soms voorkomen worden met een persoonlijk coaching traject.

De schakel tussen franchisenemer en het hoofdkantoor

Het helpt mij dat ik hiervoor zelf ondernemer ben geweest. Als franchiser trek je aan het eind van de dag niet zo makkelijk de deur dicht als je weet dat er meerdere gezinnen afhankelijk zijn van het resultaat van je werk. Je hebt een zware verantwoordelijkheid. Niet alleen naar jezelf. Dat ik hier ervaring in heb, maakt mij geloofwaardig. Ook kan ik hierdoor in de relatie tussen franchisenemer en het hoofdkantoor de balans zoeken bij ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen. Bijvoorbeeld bij de locatiekeuze; kiezen we voor een A-locatie of gaan we voor een pand met lagere kosten.

Het is hier écht anders

Bij SNS hebben we een prettige cultuur. De collega’s zijn toegankelijk en behulpzaam, we krijgen veel verantwoordelijkheden en de bijbehorende ruimte. In de omgang ervaar ik weinig hiërarchie en we lopen als het niet nodig is niet strak in het pak. Ook niet op het hoofdkantoor. We zijn daadkrachtig doordat we een ‘platte organisatie’ hebben. We werken als kleinste van de vier grote banken echt heel anders. Want als je wil groeien, moet je niet hetzelfde doen als je concurrenten.

Ik krijg vaak van kandidaat franchisenemers te horen dat we zichtbaar aan de weg timmeren. In plaats van centralisatie van functies, streven wij naar het vergroten van de lokale zichtbaarheid en bereikbaarheid. Het is goed dat dit gezien wordt. Ook het ‘bankieren met de menselijk maat’ zoals omschreven in het Manifest, is overal voelbaar. In mijn functie hecht ik vooral aan het aspect van financiële weerbaarheid. Welke invulling denkt de nieuwe franchisenemer hieraan te geven? Denk daarbij aan workshops over cybercrime of het financieel weerbaarder maken van ouderen.

Het gaat bij SNS niet alleen om het schrijven van zwarte cijfers. Wij vinden investeren in langetermijnrelaties met klanten net zo belangrijk. Daarom vind ik SNS een prachtbank!

Peter Kuindersma - Franchise specialist SNSPeter Kuindersma
Franchise specialist SNS

Wil jij ook aan de slag

als franchise specialist?

Heb jij kennis van ondernemen en franchise? Vind je het leuk om met jouw expertise complexe zaken op te pakken in een dynamische omgeving? Hou jij ervan om regie te pakken in processen? Dan maken we graag kennis met jou voor de vacature franchise specialist.