SNS franchisenemer Daniel de Grood
Daniel de Grood is sinds augustus 2022 franchisenemer van maar liefst vier winkels. Net als zijn collega Lucien Braat, die al langer in de formule werkt, nam hij zijn winkels over van een bestaande franchisenemer. Hoe zijn ze hiertoe gekomen en hoe verliep het overnameproces? Welke dromen en ambities hebben ze en wat is hun geheim voor succes? We vroegen het Daniël en Lucien.

Waarom de stap naar ondernemerschap?

Zowel Daniel als Lucien werkten bij een andere financieel dienstverlener, voordat ze de stap zetten om franchisenemer te worden. Dat ze ooit ondernemer wilden worden, wisten ze allebei al heel lang.

Daniel: “Ik had bedacht om na mijn afstuderen in Small Business en Retailmanagement voor mijzelf te beginnen. Daar is het toen niet van gekomen, maar het bleef een wens. In mijn laatste baan zat ik voor mijn doen te veel uren achter de computer. Daar moest verandering in komen. Ineens werd ik benaderd met de vraag of ik interesse had om franchisenemer te worden. Dat was precies het goede moment en dat het om SNS ging, maakte mij echt enthousiast.”

Lucien: “Eigenlijk had ik dit al vijf jaar eerder moeten doen. Van alle takken van sport in de financiële dienstverlening geeft het mij de meeste voldoening om klanten te helpen. Variatie in mijn werk is belangrijk, dat miste ik de laatste jaren in loondienst. Als franchisenemer kan ik weer mijn klanten blij maken, en nu met mijn eigen sausje erover.”

Hoe verliep het overname proces?

Daniel: “Als je wilt overnemen van een bestaande franchisenemer dan investeer je in de werkmaatschappij en een stuk goodwill. Je neemt het marktgebied en het personeelsbestand over en de goodwill is een investering in de winstcapaciteit. In totaal is dat best een fors bedrag, waarvoor ik financiering nodig had. In mijn geval is dat opgelost via een andere bank.”

Lucien: “Als je met de verkopende franchisenemer een akkoord hebt bereikt over het bod, dan ben je er nog niet. Ook SNS moet het zien zitten om met jou in zee te gaan. Dat betekent dat je net als franchisenemers die rechtstreeks en zonder overname in de SNS Franchise formule stappen, een assessment doet, een businessplan maakt en een presentatie houdt voor de directie.”

Daniel: “Ik dacht in eerste instantie dat het businessplan een redelijk simpele invul-exercitie zou zijn, want ik had alle financiële gegevens op een rijtje. Toch daagde SNS mij flink uit. Ze willen echt jouw verhaal zien en niet dat van de vorige franchisenemer.”

Lucien: “De franchise specialist van SNS heeft mij hierbij heel goed begeleid. Ik heb de tijd gekregen om goed kennis te maken met wat me te wachten stond als franchisenemer. We hebben meerdere toekomstscenario’s gemaakt en toen ook het worst-case scenario niet slecht uitpakte, besloot ik de uitdaging aan te gaan. Ondertussen moest ik ook nog een aantal Wft-diploma’s halen. Het was een spannende periode met een goede afloop.”

SNS franchisenemer Lucien Braat

Een pittige en leerzame startperiode

Lucien: “Bij de start had ik plots te maken met personeelsverloop. Dat viel even tegen. Gelukkig ging het ondernemen mij direct goed af, ook al vind ik mijzelf geen geboren ondernemer. Misschien atypisch voor een franchisenemer, maar ik ben wel goed in het leiden van de operatie en heb veel commerciële ervaring.”

Daniel: “De afgelopen maanden heb ik enorm veel geleerd. Ik heb kennisgemaakt met de 16 medewerkers die al in de winkels werkten. Ook ik had te maken met verloop én ziekteverzuim. Daarnaast moest ik de werkwijzen en systemen van SNS onder de knie krijgen. Een pittige start met lange dagen! Samen met mijn team ben ik de hei opgegaan. We hebben DISC persoonlijkheidsprofielen ingevuld en letterlijk een brug gebouwd. Door de COVID-periode was het team wat uit elkaar gegroeid. Deze dag heeft echt geholpen.”

Sfeer en groentjessoep

Wat zijn de succesfactoren volgens jullie?

Daniel: “Zichtbaar worden in een breed netwerk en samen met netwerkclubs evenementen opzetten. Ook wil ik de sfeer in het team en de uitstraling naar buiten verbeteren, onder meer door opleidingen. Binnenkort starten we met de verbetering van vaardigheden in het telefonisch klantcontact.”

Lucien: “Ik geloof in een actieve benadering van de markt. Nu, na drie jaar, sta ik met mijn team in de top 3 van SNS. Hoe dat komt? Geen spreadsheetmanagement, maar echte aandacht en actie. We pakken de relatiekansen uit de SNS-systemen echt allemaal op en verzinnen onze eigen nabelacties. Daarnaast sponsor ik met kleine bedragen dit jaar het judotoernooi en de handbalvereniging. We brengen hier ook onze flyers over de Jongerenrekening in beeld. En we zijn heel aanwezig op social media. Je vindt ons zelfs op TikTok. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we ons maatschappelijk inzetten. Binnenkort gaan we met Eurowijs in 6 klassen lesgeven. Ook hebben we een heel bijzondere band met het speciaal basisonderwijs. We leveren beleg en broodjes voor het kamp en waren sponsor van het Groentjessoep programma. Echt heel bijzonder om te doen.”

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.