Duo-ondernemerschap bij SNS Franchise
Rienk van der Ley en Robert Vink zijn beiden franchisenemer bij SNS. Ze hebben niet afzonderlijk een aantal SNS Winkels onder hun hoede, maar runnen via duo-ondernemerschap samen de SNS Winkels in Elst, Arnhem-Zuid en Huissen. Waarom als partners instappen in de formule van SNS? Twee kapiteins op een schip, gaat dat wel goed? We vroegen het aan Rienk en Robert.

De keuze voor SNS Franchise

Voordat ze besloten om als ondernemers door het leven te gaan, hadden zowel Rienk als Robert een mooie carrière opgebouwd in loondienst bij SNS. Rienk werkte al jarenlang als kantoormanager en Robert als vermogensadviseur. Tijdens hun loondienstperiode werkten ze al veel samen. Toen kregen ze de kans om franchisenemer te worden. De franchiseformule stond nog in de kinderschoenen, maar ze pakten beiden de kans voor het ondernemerschap aan. Vanuit de vertrouwde omgeving van SNS stapten de heren over naar SNS Franchise. Het feit dat de markt in die tijd verre van ideaal was, weerhield hen er niet van om te ondernemen. SNS Franchise gaf hen de vleugels en het duwtje in de rug om de keuze te maken.

Samen successen vieren en uitdagingen aangaan

“Van begin af aan waren we het erover eens hoe onze rolverdeling eruit zou zien. Geen onderlinge verdeling van de winkels, maar van A tot Z gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle winkels”, vertelt het duo. “Een evaluatie van onze competenties leidde al snel tot een natuurlijke rolverdeling. De taken die aansluiten bij je sterke punten trek je logischerwijs naar je toe.” Rienk is sterk in (personeels-)management, Robert heeft meer expertise op financieel vlak. “We hebben door de jaren heen veel van elkaar geleerd. De verschillen zijn nu minder groot dan in de opstartfase. Naast de ontwikkeling in onze kennis en kunde, zien we ook een duidelijk verschil in de onderlinge communicatie. We hebben nu nog maar weinig woorden nodig om elkaar iets duidelijk te maken. Ja, het lijkt soms alsof we een huwelijk zijn aangegaan”, aldus de mannen.

“Robert is meer politiek aangelegd. Hij kiest eerder de weg van de diplomatie. Daar leer ik van. Ik ben directer in de communicatie, meer recht door zee naar buiten toe”, aldus Rienk. “Wat ik bewonder in Robert, is dat bij hem het glas altijd halfvol is. Door zijn gedrevenheid ziet hij overal kansen. Daarin verschillen we echt qua karakter.” Robert: “Ja, mensen zoeken Rienk eerder op dan mij. Hij bereikt veel bij mensen door zijn directheid en openheid, iedereen weet direct hoe Rienk ergens over denkt en dat vind ik bijzonder aan mijn compagnon. In gesprekken met klanten vullen wij elkaar uitstekend aan.” Dat kan Rienk beamen: “De zeer vakinhoudelijke focus van Robert is erg fijn, niet alleen voor mij maar bovenal voor de klant.”

“Als je zoveel jaar onderneemt, vier je de successen samen maar kom je ook voor uitdagingen te staan. Je weet wat je aan elkaar hebt. We vermijden samen conflictscheurtjes door elkaars fouten en aandachtspunten te accepteren en spreken elkaar aan op zaken die beter kunnen. We rekenen elkaar niet af, maar pakken samen de problematiek aan.”

Uit de kinderschoenen en nu doorgroeien

Robert en Rienk zijn gestart op een moment dat het spannend was. De formule stond in de kinderschoenen en de financiële markt stond onder druk. Vooral dat laatste zorgde voor enige hoofdbrekens. Nu, jaren later, kijken ze terug op een financieel gezond, goed lopend bedrijf. Ze hebben nu de financiële ruimte, het vertrouwen en het comfort om extra dingen te doen.

“Denk bijvoorbeeld aan het laten doorgroeien van onze teamleden van klantadviseur naar financieel adviseur. Daar hechten we veel waarde aan. Ook maken we tijd vrij om evenementen te organiseren en voor sponsoring. We ondersteunen onder andere de avondvierdaagse en meerdere sportverenigingen. Op deze wijze zijn we zichtbaar voor de markt en dragen tegelijk een steentje bij aan de maatschappij. We omarmen het Manifest, maar ook zonder het Manifest zouden we dergelijke acties in gang zetten. Als je lekker in je vel zit, dan doe je vanuit nature graag iets terug voor de maatschappij”, aldus het duo.

Duo-ondernemerschap: een zakelijk huwelijk?

Op de vraag of Rienk en Robert het achteraf bezien hadden aangedurfd om afzonderlijk van elkaar een eigen zaak te starten, geven ze aan dit niet uit te sluiten. “We hebben drempels overwonnen, zijn verplichtingen aangegaan met het starten als ondernemer en hebben ons ‘veilige’ dienstverband opgegeven. Ja, we hadden het nu beiden wel aangedurfd. Toch geeft het nog altijd een bijzonder goed gevoel dat we samen ondernemen. We zouden het nog steeds niet anders willen.” Kun je spreken van een zakelijk huwelijk? “Ja, we zijn volledig op elkaar ingespeeld, voelen elkaar naadloos aan. Robert is een van de mensen die mij naast mijn vrouw het beste kent”, aldus Rienk. Robert: “Daar sluit ik me voor de volle honderd procent bij aan!”

Wil jij ook een eigen winkel

onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.